HALİKARNAS MOZOLESİ
HALİKARNAS MOZOLESİ AÇIK HAVA MÜZESİ
Projenin ana amacı, alanın ve mozole anıtının ziyaretçi tarafından daha iyi algılanmasının yanı sıra, arkeolojik buluntuların da uygun koruma önlemleri alınarak sergilenmesini sağlamaktır. Mozole antik dönemde yalnızca ana yapıdan ibaret olmayan, platformları, büyük teras-bahçesi (temenos), teras duvarı (peribolos duvarı) ve giriş yapısı (propylon) gibi geniş açıklıkları olan öğelerden oluşan bir çevre düzenlemesi ile kent içerisinde bir odak noktası oluşturmaktadır. Yeni hazırlanan koruma amaçlı çevre düzenleme projesi de bu öğelerin (yeniden yapım önermeden) basit müdahaleler ile ziyaretçi tarafından algılanmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Mozolenin ana yapısının yokluğu: boşluk (bugün onun yerinde olan temel çukuru), mozole tarihinin bir parçası ve önemli bir bulgu olarak korunup, görünür hale getirilmeye çalışılmıştır. Kapalı mekânda korunması gereken az sayıda buluntu için ise ahşap strüktürlü ve hafif temelleri olan bir sergileme yapısı önerilmiştir. Temenos duvarının dışında kalan giriş alanında ise, ziyaretçilere yönelik servis birimlerinin kurgulandığı, yine hafif strüktürlü ahşap bir giriş yapısı önerilmiştir.
Bunlarla birlikte, Bodrum’da zaman zaman gündeme getirilen, mozole yapısının azametini vurgulayacak bir yeniden yapım ya da büyük terasın (temenos) tamamını kazarak ortaya çıkarma gibi maksimalist önerilerin tümünden uzak durulmuştur. Bunun yerine, Newton’dan bu yana kazıların sürdüğü alan, bugünkü Bodrum’dan antik Halikarnas’a açılan bir aralık olarak yeterli görülmüş ve alandaki bulguların korunması ve uygun şekilde sergilenmesine odaklanılmıştır. Taş Bodrum evlerinden oluşan dokudan alanda kalan küçük yapılar da, algısal olarak temenos alanından ayrıştırılmış ancak yeniden işlevlendirilerek korunmuştur.
Alanda önerilen tüm yapılar ve çevre düzenleme faaliyetleri, arkeolojik alanlar için ulusal ve uluslararası mevzuata uygun şekilde alandaki özgün bulgulara zarar vermeden ileride geri sökülebilir şekilde planlanmıştır. Mozolenin bugün görülemeyen ana yapısı ve önemli heykel ve süslemelerine ilişkin ziyaretçilerin algısı için yeniden yapım gibi geri döndürülemeyecek teknikler yerine, canlandırma videoları, maketler ve arttırılmış gerçeklik (augmented reality) uygulamaları gibi arkeolojik alana zarar vermeyecek teknikler önerilmektedir.
Daha detaylı bilgi için bakınız…Bodrum, Muğla
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı – Muğla Rölöve Anıtlar Müdürlüğü
Didem Teksöz, H. Sinan Omacan, Bengisu Bilekli & BÜROSTATİK, ENKOM, DORA
Projelendirme – Ocak/Kasım 2018
Bodrum, Muğla
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı – Muğla Rölöve Anıtlar Müdürlüğü
Didem Teksöz, H. Sinan Omacan, Bengisu Bilekli & BÜROSTATİK, ENKOM, DORA
Projelendirme – Ocak/Kasım 2018